); ga('require', 'displayfeatures'); ga('send', 'pageview');

Nu stiu ce ar putea sa ne faca fericiti. Inainte de toate sa aflam ce inseamna  fericirea pentru fiecare dintre noi. Inseamna , oare, bani? Inseamna averi nenumarate? Inseamna o cariera de succes? Sa fie, oare, casatoria,  familia? Sa fie prietenii? Sa fie celebritatea ?

As zice ca e greu de dat raspunsul corect si daca am fi la scoala, cu greu am lua o nota buna la o lectie cu tema acesta. De mici copii suntem invatati ce sa facem si ce sa nu facem  si pe masura ce descoperim lumea inconjuratoare ni se transmit planuri  despre ceea   ce vom  face  in viata noastra. Ni se spune ca vom invata cand vom fi mari, ca vom ajunge  “ cineva “ ( ca si cum nu am fi déjà, Cineva), ca vom fi oameni importanti, ca intr-o zi ne vom casatori si vom avea familia noastra. Totul se preconizeaza  ca un film consacrat  dar cu actori diferiti  si cu scenariul  si regia  modificate pe alocuri.

Fara indoiala, educatia este un aspect important al vietii . Ne deschide noi orizonturi, ne invata sa gandim, cunoastem oameni  noi, educatia este un mare privilegiu. Intrebarea este: cum integram toate informatiile, toate cunostintele  pentru a fi  mai buni pentru semenii nostrii ? La urma urmei, important e sa daruim din ceea ce suntem, sa  aducem  plus valoare in vietile celorlalti. Putem face bani, veti spune. Indiferent cat am fi de idealisti, banii au rolul si importanta lor. Banii ne dau un confort, resurse sa construim lucruri, flexibilitate, oarece libertate, sunt un instrument util. In acelasi timp , banii prin prezenta sau prin absenta  sunt o mare lectie de viata , ne fac sa fim mai atenti la oamenii din jurul nostru si la relatia lor cu banii. Si cumva toate acestea  ne trimit  sa ne uitam catre noi insine, sa ne punem intrebari, sa aflam raspunsuri  despre noi, despre oameni si viata.

Veti spune atunci ca intemeierea unei familii, casatoria ar fi fericirea. Sigur ca da , a gasi persoana potrivita  care sa te potenteze , sa te iubeasca si sa construiti lucruri extraordinare  impreuna ,  este minunat. Probabil  ca  daca te cunosti pe tine insuti/ insati si ai aflat cine esti si ce iti doresti  de la viata, vei face cea mai buna alegere. Dar sa nu uitam de calugari, calugarite, oameni care au ales o alta viata si carora chipul le este luminos, glasul dulce si da, sunt fericiti cu alegerea  facuta.  Si sa nu-i uitam nici pe cei care aleg celibatul ca mod de viata  si doar pentru ca nu urmeaza calea majoritatii , sa nu consideram ca ei nu pot fi fericiti.

Oameni diferiti, alegeri diferite , acelasi tel in viata: fericirea. Stiti ce cred? Ca fericirea chiar vine din interior , ca e relatia fiecaruia  cu Dumnezeu, ca  e cunoastere de sine, ca e  iubire fata de oameni,  acceptare, toleranta.  Tot ce facem in exterior  izvoraste din ceea ce simtim, traim in interior.