); ga('require', 'displayfeatures'); ga('send', 'pageview');

Ziua mondiala de lupta impotriva cancerului se marcheaza anual in data de 4 februarie urmare a initiativei Uniunii Internationale pentru Controlul Cancerului care a organizat aceasta zi pentru prima data in 2006. Marcarea mondiala a acestei zilei este parte a campaniei universale a luptei cu cancerul si are menirea de a uni lumea intreaga in lupta impotriva cancerului.

Denumirea generica de cancer acopera peste 200 de afectiuni caracterizate prin cresterea si diferentierea  necontrolata a celulelor , aceasta boala  fiind a doua cauza de deces din lume. In fiecare an, in intreaga lume se inregistreaza aproximativ sapte milioane  cazuri noi de cancer. Se estimeaza ca decesele provocate de cancer vor deveni principala cauza de deces in tarile industrializate , incidenta si prevalenta acestei afectiuni fiind in crestere. Cancerul reprezinta o problema majora  de sanatate publica, pe plan mondial, aproximativ 70% din toate decesele prin cancer aparand in tarile medii si slab dezvoltate.Depistate din timp si tratate adecvat , multe localizari au sanse mari de vindecare, insa depistate in stadii avansate si netratate evolueaza invariabil spre deces.

Mai mereu ne gandim ca noua sau  celor dragi noua nu ni se poate intampla, ca nu avem cum sa facem cancer.Obisnuim sa ne credem stapanii lumii, sa credem ca lumea a inceput si se termina cu noi. Ne credem nemuritori. Tot timpul ne dorim ceva, ne fixam obiective indraznete, ne facem planuri marete.Fiecare noua zi ne gaseste intr-o goana nebuna dupa ceva, o cursa contra cronometru. Nu-i asa ca simtim ca nu avem timp ?! Avem atatea planuri, atatea lucruri de facut, de realizat, de construit.Fie ca ne dorim un job mai bun, o afacere proprie, o relatie, o casa, o vacanta, o masina, mai mereu ne focusam pe ceva. Suntem convinsi ca nimic nu ne poate sta in cale. Desigur ca increderea in fortele proprii este de mare folos si ca e firesc sa avem obiective si o directie in viata. Ceea ce uitam pe parcurs este ca nu suntem nemuritori.Uitam ca avem nevoie sa fim sanatosi la minte, trup si suflet. Realitatea ne contrazice  cam fiecare dintre noi aflam ca avem pe cineva din cercul nostru de cunoscuti care a fost diagnosticat cu cancer. Pentru cei care primesc acest verdict, cancer, incepe o adevarata lupta cu ei insisi , cu boala, cu sistemul. Este cumplit si este sfasietor pentru parintii  a caror copii primesc acest diagnostic. Cuvintele sunt de prisos.Neputinta lor in fata bolii face ca suferinta sa fie si mai mare.Profesionalismul medicilor, sporirea gradului de informare a publicului larg despre problema oncologica, promovarea unui stil de viata sanatos, efectuarea periodica a analizelor de sange si promovarea celor mai noi si eficiente tratamente sunt aliati  importanti in lupta impotriva cancerului.

In anul 2019, campania se desfasoara cu tema „I am and I will.” (Exist si voi actiona.), un indemn de a lupta individual  impotriva flagelului acestui secol, cancerul, de alege viata. Astfel spus, sta in puterea celui diagnosticat cu cancer sa isi gaseasca in sine resursele interioare pentru a diminua efectul cancerului asupra sa, asupra celor dragi si asupra lumii intregi.

Investeste in Sanatate! Investeste in Tine !