); ga('require', 'displayfeatures'); ga('send', 'pageview');

Tuberculoza este o boala curabila daca se respecta tratamentul specific si masurile igienico-sanitare.Pana in anul 1943, tuberculoza se trata cu remedii populare si metode sanatoriale care constau in repaos la pat, alimentatie consistenta si aeratie permanenta.Acest an a marcat era chimioterapiei, o data cu descoperirea streptomicinei de catre Waksman.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si Uniunea Internationala de Control a Tuberculozei si Maladiilor Aparatului Respirator (UNION) sunt cele doua foruri ale sanatatii care dau recomandari in ceea ce priveste strategiile de control ale tuberculozei.Inceperea tratamentului se face rapid dupa depistare in conditii de spitalizare, pacientului fiindu-i administrate zilnic, timp de 2-3 luni 4-5 antituberculoase dozate unui grafic stabilit de medicul specialist.La aparitia fenomenelor adverse sau a polirezistentei se procedeaza la individualizarea tratamentului. Dupa 2-3 saptamani de la inceperea tratamentului, bolnavul incepe sa se simta mai bine, insa este departe de a fi finisat. Dupa cele 2-3 luni de tratament intensiv, urmeaza faza de consolidare care dureaza 4-5 luni si care presupune administrarea de antituberculoase de 3 ori pe saptamana.Scopul tratamentului antituberculos o reprezinta vindecarea bolnavului de tuberculoza, prevenirea recidivei , prevenirea transmitereii bolii, prevenirea efectelor tardive ale bolii si a mortii prin tuberculoza. Succesul tratamentului depinde de respectarea indicatiilor medicului, de regimul de viata care inseamna odihna, o dieta bogata in proteine si vitamine, tratamentul bolilor asociate, conditii de trai optime.

O forma deosebita a tuberculozei o reprezinta tuberculoza multidrog rezistenta in cadrul careia, microbul care provoaca imbolnavirea, bacilul Koch, este rezistent la medicamentele administrate in tratarea tuberculozei, ceea ce face ca durata tratamentului sa fie pana la 24 de luni, schema de tratament fiind si ea diferita fata de cea a tuberculozei obisnuite.

Exista viata dupa tuberculoza!Investeste in Sanatate