Anual, la 15 februarie este marcata Ziua Internationala a Copilului cu Cancer urmare a initiativei Childhood Cancer International, o retea de 183 de organizatii la nivel local si national ale parintilor din 93 de tari de pe 5 continente. Aceasta zi are menirea de a informa populatia despre situatia copiilor bolnavi de cancer si despre diferentele care exista intre tarile dezvoltate si cele in curs de dezvoltare referitor la accesul la tratament si ingrijirea copiilor bolnavi de cancer.
La nivel mondial, an de an sunt diagnosticati cu cancer 250.000 de copii dintre care 90.000 mor. In Romania, conform statisticilor, aproximativ 5000 de copii sufera de cancer si anual sunt diagnosticate 500 de cazuri noi, aceasta fiind a doua cauza de mortalitate pentru intervalul de varsta 4-15 ani.
La nivel mondial, pentru toate intervalele de varsta cazurile de cancer sunt in crestere si conform specialistilor , principala cauza trebuie cautata in dezvoltarea industriala. In cazul copiilor pe langa crestere, se inregistreaza si o amplificare a agresivitatii felului in care se manifesta. Componenta genetica, mediul in care este crescut copilul si chiar unele obiceiuri ale parintilor, cum ar fi fumatul, pot juca un rol important in aparitia bolilor oncologice ale celor mici. Cele mai frecvente cancere la copii sunt leucemiile, tumorile cerebrale, limfoamele, sarcoamele, cancerul osos si cel de ficat.
Specialistii in oncologie pediatrica sunt de parere ca peste 60% dintre bolnavii de cancer pot fi salvati, insa pentru a se atinge acest obiectiv sunt necesare doua conditii, depistarea precoce si terapia potrivita.Dincolo de statistici care au menirea de a ne face sa constientizam cat de importanta este sanatatea pentru fiecare dintre noi, gasim drama si suferinta copiilor bolnavi de cancer si a familiilor lor. Ziua Internationala a Copilului cu Cancer sustine credinta ca fiecare copil care sufera de aceasta maladie merita cea mai buna ingrijire medicala si psihosociala posibila, cel mai bun tratament indiferent de tara de origine, rasa, statut financiar sau clasa sociala.
Investeste in Sanatate! Investeste in Tine!
Comentarii recente