); ga('require', 'displayfeatures'); ga('send', 'pageview');

Stresul este, din nefericire, o componenta majora si atat de prezenta  a vietii multora dintre noi.Traversam pe culoarea rosie a semaforului,  suntem in intarziere si nu ajungem la timp la o intalnire importanta, cineva ne bruscheaza in trafic, acestea sunt doar aspecte minore ale stresului cotidian.Cele care ne tulbura cel mai mult sunt pierderea cuiva drag, un divort, o separare,ritmul alert al vietii, sarcinile de serviciu.

„Stres national”, studiu despre stres publicat  recent de  Dynamic HR si Learning Network  dezvaluie statistici ingrijoratoare despre nivelul de stres al angajatului roman la birou. Conform rezultatelor acestui studiu, peste 80% din romani manifesta simptome ale stresului de natura fizica, emotionala sau sociala. De asemenea, studiul a relevat faptul ca romanii prezinta stari de oboseala, de epuizare si de depresie, generatiile tinere fiind cele mai afectate.

Biochimistul Hans Selye a fost cel care a introdus pentru prima data in circulatie conceptul de „stres”. Exista mai multe feluri de stres, insa, acesta considera ca poate fi clasificat in doua clase mari : stresul bun sau eustress provocat de evenimentele fericite ale vietii si stresul rau sau distressul, cel care furnizeaza starile de ingrijorare, de teama , de disperare. Stresul pozitiv ne imbogateste viata si ne determina sa fim mai voluntari, mai implicati, mai activi, in schimb, stresul negativ care ne saraceste, intr-o proportie foarte mica este bun deoarece actioneaza ca un factor de adaptare si ne face sa reactionam adecvat intr-o situatie critica. In cele mai multe situatii, stresul creeaza stari de disconfor si contribuie la aparitia unor afectiuni mai grave prin acumularea de oboseala, depresie, anxietate, migrene, dureri de spate, boli de piele, tulburari digestiv.Pentru a trai o viata echilibrata,  avem nevoie sa tinem  stresul sub control si sa inlaturam efectele sale. Iata cum putem reusi sa avem echilibru in vietile noastre :

  • O dieta sanatoasa si echilibrata, in care fructele si legumele sa fie mereu prezente
  • Sport si miscare  in fiecare zi , iar mersul pe jos este mereu o optiune buna
  • Un somn sanatos si odihnitor de minim 8 ore, sa nu mergem la culcare mai tarziu de ora 22:30
  • Sa ascultam muzica in fiecare zi, recomandat muzica clasica
  • Sa nu uitam sa radem in fiecare zi si sa ne bucuram de ceea ce viata ne ofera
  • Sa ne rugam, sa meditam si sa fim recunoscatori pentru fiecare zi
  • Sa citim si sa incercam sa invatam zilnic ceva nou
  • Sa incercam sa nu stabilim asteptari prea inalte asupra celorlati si asupra noastra
  • Sa constientizam ca uneori avem nevoie de pauza pentru a vedea o alta perspectiva

 

Investeste in Sanatate!Investeste in Tine!