); ga('require', 'displayfeatures'); ga('send', 'pageview');

Denumirea generica de cancer acopera peste 200 de afectiuni caracterizate prin cresterea si diferentierea necontrolata a celulelor.In fiecare an in intreaga lume se inregistreaza sapte milioane de cazuri noi de cancer.Se estimeaza ca decesele provocate de cancer vor deveni principala cauza de deces in tarile industrializate , incidenta (numarul de cazuri noi pe un interval de timp) si prevalenta ( numarul total de cazuri) acestei afectiuni fiind in crestere.In Romania nu exista un registru national de cancer, insa se estimeaza ca sunt aproximativ 1 milion de bolnavi de cancer . Din nefericire, ocupam locul I in UE la incidenta cancerului de col uterin . Statisticile arata ca se depisteaza anual peste 4000 de femei cu cancer de col uterin si peste 2000 de femei mor in fiecare an din cauza acestei boli care este prima cauza de mortalitate  a femeilor din grupa de varsta 15-44 de ani .

  • Ce este cancerul de col uterin?

Reprezinta inmultirea anormala si necontrolata a celulelor ce acopera colul uterin.Spre deosebire de alte cancere, aceasta forma se dezvolta  lent trecand prin stadiul de leziune precanceroasa, ceea ce inseamna ca descoperite si tratate in forme incipiente, aceste leziuni se pot vindeca complet.

  • Ce cauzeaza cancerul de col uterin?

Specialistii au stabilit ca exista mai multe cauze care pot duce la aparitia cancerului de col uterin.Dintre acestea, cea mai frecventa cauza este virusul uman Papilloma (HPV).Infectia cu HPV nu presupune implicit ca persoana afectata va dezvolta cancer de col uterin.Majoritatea infectiilor sunt tranzitorii si se vindeca de la sine in doi ani. Aproape fiecare persoana activa sexual este afectata cel putin o data in viata sa.

  • Care sunt factorii de risc ai cancerului de col uterin?

Pe langa infectia persistenta cu virusul HPV, urmatorii factori mai pot creste riscul aparitiei cancerului de col uterin:

  1. Infectia cu HIV, virusul care provoaca SIDA
  2. Infectia cu Chlamidia , o infectie cu transmitere sexuala
  3. Istoricul familial de cancer de col uterin
  4. O viata sexuala inceputa mult prea devreme si o sarcina la o varsta tanara
  5. Sarcinile multiple
  6. Utilizarea indelungata a contraceptivelor
  7. O dieta saraca in fructe si legume
  8. Obezitatea
  9. Fumatul
  • Se poate preveni cancerul de col uterin?

DA, cancerul de col uterin poate fi prevenit si depistat precoce.Exista doua metode de prevenire a acestei maladii :

  1.   Efectuarea periodica a testului Babes-Papanicolau care permite depistarea leziunilor precanceroase si a cancerului de col uterin in stadii incipiente.Screeningul citologic la un interval de 3 ani ar reduce cu 90,8% incidenta cumulata a cancerului de col uterin.La recomandarea medicului se poate realiza si testul HPV care se efectueaza pentru a depista infectia cu HPV si a determina genotipul de HPV.
  2. Vaccinarea anti-HPV.In Romania vaccinarea anti-HPV este inclusa in Calendarul National de Imunizare pentru fetele din grupa de varsta 11-14 ani.Vaccinarea se realizeaza la solicitarea parintilor sau a reprezentantilor legali care pot formula o cerere catre medicul de familie.Dat fiind faptul ca vaccinurile HPV nu protejeaza impotriva tuturor tulpinilor cu risc cancerigen, testul Babes-Papanicolau este recomandat in continuare femeilor vaccinate.

Cancerul de col uterin diagnosticat din timp poate fi tratat! Vizita la ginecolog si testul Babes-Papanicolau salveaza vieti! Alege sa traiesti!

Investeste in Sanatate! Investeste in Tine!