); ga('require', 'displayfeatures'); ga('send', 'pageview');

„Alimentele voastre  sa va fie medicamente si medicamentele voastre sa va fie alimente .” era sfatul pe care Hipocrate il dadea celor din vremea sa.  O alimentatie corespunzatoare este deosebit de importanta pentru sanatatea organismului, pentru imbunatatirea starii de bine si reducerea riscului aparitii diferitelor boli . In sezonul rece, datorita temperaturilor scazute avem nevoie de mai multa energie pentru  a mentine temperatura corpului si astfel, sa putem proteja sistemul imunitar.Important este sa mancam 5 mese pe zi , 3 mese principale si 2 gustari, cu o pauza de trei ore intre ele, fapt care permite corpului sa isi pastreze echilibrul termic.Iata ce ar fi indicat sa mancam pe timp de iarna pentru a ii oferi organismului elementele nutritive necesare si pentru a fi sanatosi.

1.Fructe si legume bogate in vitamina C. Vitamina C este un antioxidant puternic care coopereaza cu vitaminele A si E in apararea organismului impotriva radicalilor liberi si a stresului oxidativ.Cele mai bogate alimente in vitamina C sunt goji, macesele, acerola, coacazele negre, kiwi, brocoli,ardeii iuti, varza de Bruxelles,papaya, capsunile.Deopotriva citricile, merele sunt o sursa importanta de vitamina C.

2. Alimente care sunt surse de zinc.In timpul lunilor de iarna, inevitabil, intram in contact cu virusi care ne provoaca raceli si gripa. De aceea, este esential ca sistemul nostru imunitar sa functioneze in mod normal, iar zincul are o contributie importanta la acest lucru.Alimente precum stridiile, spanacul, leguminoasele, semintele de dovleac, semintele de susan,  nucile de caju, crapul, lintea ne furnizeaza parte din necesarul de zinc al organismului.Pe langa  rolul sau  in cresterea imunitatii, zincul este important si pentru detoxifierea ficatului, sanatatea pielii si a parului, echilibrarea nivelului zaharului in sange si pentru imbunatatirea activitatii sexuale.

3. Sa crestem aportul de peste, oua si branza. Somonul si codul, dar si laptele, ouale si branza sunt bogate in vitamina B12, aceasta contribuind la functionarea normala a sistemului imunitar si la reducerea oboselii.

4. Mai multe alimente bogate in fier. Carnea rosie este o sursa importanta de fier si calciu , pentru a creste absorbtia fierului in organism este indicat a se consuma alaturi de legume . De asemenea, pestele cu carne rosie este bogat in fier. Caju, chia, plantele cu frunze verzi sunt surse importante de fier, recomandate in anemie,dar si pentru cresterea imunitatii.

5.Carbohidratii complecsi. Acestia se gasesc in principal in painea integrala, orezul maro si orz.Carbohidratii satisfac pofta de mancare, fiind o buna sursa de energie. Contin fibre si stimuleaza producerea de serotonina care este un antidepresiv.Este indicat sa fie inclusi in doua mese pe zi,

6. Ceapa si usturoiul. Cele doua legume  nu lipsesc din nicio bucatarie si aproape din niciun preparat culinar. Ceapa are o mare valoare terapeutica ,avand proprietati antibiotice, antiseptice, antiinfectioase, antitusive, anticanceriase, antiinflamatoare, calmante, diuretice, carminative, antiscorbutice, afrodisiace.Ceapa mareste imunitatea  organismului si rezistenta impotriva infectiilor cu stafilococi si streptococi.Proprietatile terapeutice ale usturoiului sunt multiple, fiind apreciat ca panaceu in foarte multe boli,dovedind aspecte antiseptice, bactericide, antivirotice, fungicide, fortifiante si puternic anticancerigene.

Investeste in Sanatate! Investeste in Tine!