); ga('require', 'displayfeatures'); ga('send', 'pageview');

14 Noiembrie este Ziua Mondiala a Diabetului, aceasta zi fiind marcata la nivel international de catre asociatiile membre ale International Diabetes Federation, Organizatia Mondiala a Sanatatii, de profesionistii din domeniul sanatatii , dar si de persoanele afectate de diabet.Data de 14 noiembrie este, totodată, ziua de nastere a fiziologului și farmacologului canadian Frederick Banting (1891-1941), cel care a studiat secretia interna a pancreasului și a introdus insulina în terapie, în octombrie 1922. Insulina a fost descoperită în 1921 de dr. Nicolae Paulescu și a însemnat miracolul salvarii unui numar enorm de vieti omenesti în ultimii 80 de ani. Logo-ul dedicat Zilei Mondiale a Diabetului  este reprezentat de cercul albastru, simbolizand  eforturile si lupta continua pentru a combate aceasta boala.

Diabetul este o boală cronica care apare atunci când pancreasul nu produce suficienta insulina sau cand organismul nu poate utiliza eficient insulina pe care o produce. Hiperglicemia sau nivelul ridicat de zahar din sange este un efect al diabetului zaharat necontrolat. De-a lungul timpului, diabetul poate afecta inima, vasele de sange, ochii, rinichii și nervi.Tipurile  de diabet sunt :

  • Diabet de tip I sau insulino-dependent, diagnosticat cel mai frecvent la copii si tineri ( diabet juvenil)
  • Diabet de tip II sau non-insulinodependent (diabetul de maturitate)
  • Diabetul gestational afecteaza 4% din femeile gravide

Pana in prezent, diabetul de tip I nu poate fi prevenit.Factorii de mediu care declanseaza  procesul metabolic ce duce la distrugerea celulelor pancreatice sunt inca in studiu.Insa, tipul II de diabet poate fi prevenit in multe cazuri prin mentinerea in limite normale ale greutatii si prin evitarea sedentarismului.Un stil de viata sanatos poate preveni pana la 70% din declansarea diabetului zaharat de tip II, iar alimentatia echilibrata scade semnificativ riscul. 21,3% dintre românii cu vârsta peste 18 ani sufera de obezitate, arată rezultatele Studiului epidemiologic ORO de prevalenta a obezitatii și a factorilor de risc ai obezitatii la  populația adultă din România.Conform analizei, rata obezitatii crește odată cu varsta, astfel că în timp ce la adultii de până în 39 de ani obezitatea este prezentă la 9,9% dintre aceștia, procentul creste la 30,1% la grupa de varsta 40-59 ani și ajunge la 41,6% la persoanele peste 60 ani.Alti factori de risc pentru diabet sunt :

  • Intoleranta la glucoza
  • Hipertensiunea arterială şi hipercolesterolemia
  • Istoric familial de diabet
  • Istoric de diabet gestational
  • Varsta

A avea diabet este dificil ,bolnavii diabeticii trebuie sa faca fata tuturor complicatiilor bolii, prin importante ajustari in plan psihologic. Un management deficitar al bolii duce la rezultate medicale slabe si la complicatii.Cifrele referitoare la diabetul zaharat sunt alarmante, statisticile spun ca in Romania, în anul 2014 existau 1 530 250 persoane cu varsta cuprinsă între 20 şi 79 de ani cu diabet . Prevalenţa natională a diabetului zaharat  este de 7.99 %, iar numărul de decese datorate diabetului la grupa de varstă 20-79 de ani este de 17 285.

Medicii semnalizeaza ca diabetul poate afecta persoane de orice varsta  și ca este foarte important ca boala să fie descoperită la timp, prin urmare, trebuie făcut un control medical periodic pentru a putea depista și trata din timp afectiunea.

Investeste in Sanatate! Investeste in Tine!