O intrebare fireasca a timpurilor noastre este : mancam pentru a trai sau traim pentru a manca ? Alimentele voastre sa va fie medicamente si medicamentele sa va fie alimente spunea Hipocrate cu mult timp inaintea vremurilor noastre. Alimentatia zilnica reprezinta principalul mijloc prin care poate fi îngrijită sanatatea si este cel mai simplu mod de prevenire a bolilor.
Datele ultimelor cercetări ce abordează problema bolilor cu nevoi speciale de nutriție în România sunt, din păcate, destul de îngrijorătoare. Astfel, ultimele studii realizate de autorități competente din domeniu arată că peste 80% dintre români suferă de cel puțin o afecțiune ce impune un regim special de alimentație. In topul afectiunilor de care sufera romanii si care impun o mai mare atentie in ceea ce priveste alimentatia sunt:
• bolilecardiovasculare și hipertensiunea arterială
• hipercolesterolemiile,
• obezitatea,• diabetul de tip II
• afecțiunile renale,
• afectiunile hepatice
• afectiunile aparatului digestiv, dar și intoleranțele și alergiile alimentare, supranumite și “Boala secolului”.
Cheia sanatatii noastre este la noi insine. Este important sa intelegem ca o dieta echilibrata inseamna un aport optim de principii alimentare – glucide, proteine, lipide, vitamine si saruri minerale care sa asigure mentinerea sanatatii si a unei greutati cat mai aproape de cea ideala. Asadar, oricat de multe ispite culinare intalnim la tot pasul, pentru o viata sanatoasa, sa avem in vedere cateva reguli esentiale despre ceea ce mancam :
- zilnic sa consumam legume, acestea sunt bogate in fibre, usureaza digestia , dau senzatie de satietate , avand un continut scazut de calorii si furnizandu-ne vitaminele si sarurile minerala de care avem nevoie.Insa, cu un amendament , indiferent cat sunt de tentanti, cartofii nu sunt in aceasta elita culinara.
- fructele , cat mai colorate , trebuie consumate crude, cu coaja
- grasimile sa provina din surse vegetale, respectiv ulei de masline, rapita, floarea soarelui , peste oceanic, fructe si seminte oleaginoase ( migdale, nuci, alune)
- lactatele , o portie pe zi, de preferat cele cu continut redus de grasimi
- hidratarea este deosebit de importanta, fiind necesar consumul a 2 l de lichid pe zi, preferabil apa plata
- cerealele integrale si produsele derivate din acestea sunt de asemenea importante in alimentatie
Alte aspecte importante sunt cat si cand si cum mancam . Iata care sunt recomandarile medicilor nutritionisti :
- mese regulate, fara mari variatii cantitative si ca orar de la o zi la alta
- optim ar fi 3 mese principale si 2 gustari intre mese
- micul dejun este important, nu sariti peste el!
- mancati incet si mestecati bine pentru a favoriza digestia!
- opriti-va din mancat daca v-ati saturat si nu va mai e foame!
- nu mai mancati seara dupa ora 20!
Ca in orice aspect al vietii noastre si in ceea ce priveste alimentatia, echilibrul este esential . Desigur , un rol important il joaca si a avea o anumita ordine in viata, un set de valori si mai presus de toate , sa aveti grija si respect de corpul vostru.E singurul pe care il aveti!
Investeste in Sanatate! Investeste in Tine!
Comentarii recente