); ga('require', 'displayfeatures'); ga('send', 'pageview');
   Inevitabil, fie preventiv, fie ca tratam o afectiune acuta sau cronica, fiecare dintre noi detine in casa macar un medicament.Eficacitatea lor depinde si de modul in care le depozitam sau le transportam, cand situatia o cere,  pana cand la momentul administrarii. 
  1.Pastrarea medicamentelor in locuinta, daca nu sunt produse care trebuie tinute la frigider,  este recomandat a se face intr-un  dulapior, un loc intunecat si racoros, bine aerisit,  ferit de lumina si caldura soarelui si care sa nu fie la indemana copiilor.Baie, respectiv bucataria nu sunt spatii care sa ofere conditii prielnice de pastrare a medicamentelor. Pe flacoanele si cutiile de medicamente se gasesc inscriptionate date importante precum numarul autorizatiei de punere pe piata, numele si adresa producatorului , informatii despre compozitia produsului, dar si conditiile de pastrare care in mare parte sunt sub 25 grade Celsius.Mentiunile referitoare la conditiile de pastrarea specificate in prospect sau pe ambalaj pot fi : „la rece” 2-8 grade Celsius, „la loc racoros „8-15 grade Celsius, „la temperatura camerei” 15-25 grade Celsius. Pentru obtinerea efectului terapeutic scontat este esentiala pastrarea medicamentelor in conditiile respective. Mare parte din medicamente , in special comprimatele, capsulele, unele siropuri si solutii interne se pot tine la temperatura camerei, adica 15-25 grade Celsius.Pentru comprimatele efervescente este utila o mai mare atentie  in a mentine tubul bine inchis pentru a fi ferit de umiditate si astfel , comprimatul sa se poate dezintegra in parametrii normali si sa isi indeplineasca misiunea.
 2. Medicamentele ce trebuie sa stea la frigider, in conditii de 2-8 grade Celsius sunt insulinele, vaccinurile, unele ovule, solutiile oftalmice dupa deschidere ( nu mai mult de 3 saptamani de la deschidere). Pentru a va asigura ca temperatura se incadreaza in intervalul mentionat puteti introduce un termometru si monitoriza temperatura din frigider. Este de dorit ca sa scoateti produsul din frigider cu cateva minute inainte de administrare.Functie si de data de expirare a vaccinului si de temperatura atent monitorizata, putem asigura un interval de timp rezonabil pana la momentul ajungerii la medic pana la care produsul poate fi transportat intr-o cutie izoterma pentru care am asigurat intervalul 2-8 grade Celsius.
 3. Este de preferat sa pastram medicamentele in ambalajul lor original sau in cel primit de la farmacie pe care sa rugam sa ni se treaca informatii legate si  de termenul de expirare, de lot si conditiile de pastrare.De asemenea, pentru un control sporit, atunci cand taiem dintr-o folie de medicament, sa evitam a taia partile care contin informatiile mai sus mentionate.
4. Medicamentele expirate sunt adevarate bombe cu ceas, de aceea e  recomandat sa verificati periodic valabilitatea acestora , iar daca constatati ca au expirat nu le aruncati la gunoi, mergeti cu ele la farmacie. Pe baza unui proces verbal le predati farmacistului  pentru a fi distruse pe cheltuiala farmaciei de catre firme specializate.
  Industria farmaceutica a inregistrat progrese remarcabile si s-au facut descoperiri de substante active care au salvat vieti, dar, ca un revers al medaliei, automedicatia ca si alegere de a trata o problema de sanatate ,in acest moment, nu doar ca ingreuneaza alte descoperiri, dar si aduce prejudicii starii de sanatate a celor care o practica. Automedicatia prezinta foarte multe riscuri si de aceea, oamenii trebuie sa fie indrumati catre medic, catre specialist. Legat de problema medicamentelor expirate, am dorit sa aduc in atentie acest aspect al automedicatiei, caci scaderea  cumpararii de medicamente in absenta unei recomandari medicale  va duce si la o scadere a expiratelor.

 5.Cat despre vacanta, fie ca e vorba de medicatia pentru un tratament de lunga durata, fie produse pentru afectiuni minore,desigur ca le vom transporta separat de restul bagajului si ne vom asigura ca le vom transporta in conditiile de umiditate si temperatura specificate. De regula, trusa de calatorie contine medicamente pentru tratarea unor posibile  afectiuni minore  care sa ne asigure o vacanta linistita si fara griji, cum ar fi antitermice, analgezice, pansamente gastrice, antialergice, medicamente pentru constipatie sau pentru diaree, vitamine, medicamente pentru rau de miscare .Toate acestea se pot transporta in conditii normale, desi e indicat sa le ferim de umezeala si de caldura prea mare.  Foarte util ar fi si un termometru, un dezinfectant pentru maini, apa oxigenata, comprese sterile.Pentru medicamentele care sunt stabile la temperaturi   de 2-8 grade Celsius, cum ar fi insulinele, solutiile oftalmice dupa deschidere, unele siropuri, unele antibiotice,  vom avea nevoie de o geanta termoizolanta pentru a le transporta pana avem acces la un frigider. De asemenea, in timpul unei calatorii este important sa pastram medicamentele departe de  umezeala si de lumina.

Investeste in Sanatate! Investeste in Tine!