); ga('require', 'displayfeatures'); ga('send', 'pageview');
  Au trecut  mai bine de 2 ani de la publicarea cartii ” Salvezi vieti sau sprijini pereti ? „, o carte care ne-a bucurat, deopotriva ca si cititori, dar si ca sustinatori ai aparitiei sale. ” Salvezi vieti sau sprijini pereti?” a fost mai mult decat o carte sau un ghid al studentului medicinist, a fost  un veritabil curs despre responsabilizare , constientizare, determinare, dezvoltare  si  mult suflet. Si cum toate acestea sunt definitorii pentru autorul cartii, Dr. Stefan Cristian Gutue , prin  amabilitatea sa pentru care ii multumim, am avut sansa unui nou  modul al acestui curs, un interviu despre carti, oameni, medici si sistemul de sanatate.
  Putem spune ca esti un om norocos caci  ai ales o  meseria de medic, o meserie grea  si incarcata de responsabilitate si impliniri. Prin tot ceea ce faci impactezi direct vietile oamenilor cu care vii in contact. Totodata, ai ales sa fii  si altfel in slujba oamenilor  si ai publicat 2 carti : ” Sunt rezident, what next ?” si  „Salvezi vieti sau sprijini pereti?”. Vreau sa te intreb ce schimbari ai perceput in jurul tau ?  Ce reactii ai primit ? Te-au contactat studentii , ti-au adresat intrebari suplimentare ?
Dr.Stefan Gutue :Sigur ca am primit numeroase intrebari sub forma de mesaje atat pe pagina personala de Facebook cat si pe pagina cartii. Unele erau pur si simplu mesaje de multumire ca am reusit sa fac lumina in anumite aspecte ale vietii lor, altele erau cerinte de sfaturi in privinta alegerii viitoarei specializari, sau legate de continuarea pregatirii in tara sau in afara, etc. Reactiile legate de carti, fara sa ma laud, au fost toate pozitive. Si este foarte placut sa vezi ca munca iti este apreciata, e un gand fericit sa stii ca ai reusit sa imbunatatesti intr-o masura viziunea si atitudinea unui om fata de meseria si sistemul in care se lupta sa o practice.
  In mod clar esti un om, un medic tanar care a spus lucrurilor pe nume, care a luat atitudine. Si as zice ca  ai dat dovada de mare curaj spunand ce ai gresit, unde ai esuat , dand dovada de multa sinceritate. Cum a fost influentata cariera ta ca medic de latura ta scriitoriceasca ? Cum ti-au influentat cariera cele 2 carti publicate si aceasta expunere a ta in plan mediatic ? Publicitatea a fost o bila alba sau o bila neagra pentru cariera ta medicala ?
Dr.Stefan Gutue :Pentru sistemul din Romania nu stiu in ce masura a contat. Da, am devenit mai popular, asta nu inseamna neaparat ca mi-a deschis mai multe usi din punct de vedere profesional. Pana la urma, medicina este una, latura scriitoriceasca este altceva, asa ca niciuna nu poate si nu cred ca trebuie sa tina locul alteia. Pe mine m-a facut fericit sa duc la capat aceste proiecte, studentii au fost multumiti de calitatea materialelor pe care le-am oferit, si asta este in final tot ce conteaza.
 In orice bransa am profesa, mereu vor fi doua componente principale : cultivarea si exersarea abilitatilor specifice respectivei profesii si ceea ce invatam despre oameni, despre relatiile interumane. Iar profesia de medic implica lucrul cu omul, atat ca si corp fizic, dar si ca fiinta emotionala. Daca ar fi sa punctezi trei aspecte principale despre ceea ce ai invatat tu, dr. Stefan Gutue,  care ar fi acelea?
Dr.Stefan Gutue :1. Empatia. Pana nu te pui in locul pacientului catusi de putin, folosind un minim bun simt, nu il vei putea trata cu adevarat uman iar el nu te va simti aproape de suferinta lui. Din acest motiv este posibil sa nu fie aderent la tratament, ba chiar sa caute un alt medic poate mai putin bine pregatit, dar mult mai empatic.
2. Competenta. Fara sa iti cunosti meseria cat mai bine si sa poti oferi cele mai bune solutii pacientului nu poti face prea mult bine.
3. Integritatea. Sa stii cand sa spui „nu te pot ajuta, dar te pot recomanda catre alt centru/alt coleg cu experienta”. Pana la urma este importanta sanatatea pacientului, nu orgoliul medicului.
  Ai fost rezident, deci ai lucrat in sistemul public si ai lucrat si in mediu privat. Daca ar fi sa faci un clasament care din cele 2 experiente ar fi castigatoare ? 
Dr.Stefan Gutue: Din punct de vedere al lucrurilor vazute si invatate, cu siguranta sistemul de stat. Din punct de vedere al relatiei cu pacientul, al mediului (mai degajat si mai relaxat) care implica si o relatie mai buna cu pacientul, caci despre el este vorba) atunci castigator ar fi mediul privat.
  Povesteai in ultima carte, la un moment dat ,un episod despre o problema de sanatate a tatalui tau.Probabil ca au fost si alti oameni din jurul tau care au fost pacienti. Asadar, ai vazut sistemul de sanatate si din perspectiva pacientului si din cea a medicului. Ca orice sistem, cu siguranta ca si cel de sanatate poate fi imbunatatit. Dupa parerea ta, care ar fi actiunile care ar putea imbunatati sistemul ?
Dr.Stefan Gutue :Un management medical centrat pe pacient. Vrand nevrand asta implica oferirea de servicii de calitate superioara si tot ce deriva din asta. Plus transparenta in deciziile de administrare a banilor pentru spital. Nu am pregatire in domeniul acesta (al managementului) si de aceea este doar o parere, ce am spus mai sus.
  Ai trecut la o alta etapa in cariera ta , ai plecat peste hotare. Ce a determinat aceasta decizie ? Cum te-ai acomodat ? Cum iti este in Anglia ? Cat timp vei petrece acolo ?
Dr.Stefan Gutue :Voi petrece 1 an de zile pentru inceput. M-a manat dorinta de a lucra si de a vedea cum arata alte sisteme, competitive, desigur, si ele cu problemele lor de management fiindca nu exista sistem perfect, si curiozitatea mea de a vedea daca pot face fata cerintelor de aici.
  Sunt 2 sisteme de sanatate in care ai lucrat, cel din Romania si cel din UK. Ce puncte comune ai gasit in cele 2 sisteme? 
Dr.Stefan Gutue :Momentan imi este greu sa raspund, cred ca mai am nevoie de timp pentru a putea da un raspuns bine conturat.
 Cu siguranta ca  ” Salvezi vieti sau sprijini pereti ?”  a  fost un titlu foarte bine ales si care trage un semnal de alarma . Daca ar fi sa te gandesti acum la un titlu pentru o posibila carte, care ar fi acela ? Ce va urma ?
Dr. Stefan Gutue :Din pacate sau nu, nu m-am mai gandit la un titlu nou, probabil ca mai am nevoie de timp, de experienta de viata, dar si de identificare a nevoilor pe care le au colegii de breasla, incluzand aici si studentii, medicii rezidenti.
 Daca ar fi transmiti un gand, o emotie , o constientizare , atat colegilor  de breasla, dar si mai tinerilor medicinisti aflati la inceput de drum, ce ai alege sa transmiti ?
Dr.Stefan Gutue :Sa nu isi iroseasca timpul. Viata trece foarte repede.
Investeste in Sanatate! Investeste in Tine!