Una dintre marile descoperiri ale secolului trecut o reprezenta descoperirea penicilinei. A salvat milioane de oameni de la aparitia sa, impactul sau a fost major in timpul celui de al doilea razboi mondial.Eficienta sa a constat atat in eliminarea riscului infectiilor post operatorii, cat si in tratarea unor boli fatale precum sifilisul, pneumoniile.Au urmat alte descoperiri de clase de antibiotice care au salvat vieti. Antibioticele sunt substante naturale produse de diferite microorganisme, cu efect antimicrobian asupra agentilor biologici patogeni pentru om si animale.Antibioticele salveaza vieti, insanatosesc oameni, insa consumul nejustificat dauneaza sanatatii si genereaza rezistenta la antibiotice, ceea ce duce la afectiuni mult mai greu de tratat.In plus, urmare a acestui fapt, cand vom avea cu adevarat nevoie de antibiotic, acesta nu-si va face efectul.Ultimul studiu al Comisiei Europene referitor la consumul de antibiotice la 1000 de locuitori plaseaza Romania pe locul 2 , dupa Grecia.Astfel, in 2015, Romania a inregistrat un consum de antibiotice de 33,3 DDD (doze zilnice definite) / 1000 locuitori pe zi , ceea ce inseamna ca aproximativ 600.000 de romani au urmat un astfel de tratament, acesta fiind un important semnal de alarma despre starea de sanatate. Referitor la consumul de antibiotice si la evitarea aparitiei rezistentei la medicamente, sunt de punctat urmatoarele aspecte :
1. Antibioticele va pot fi prescrise doar de catre medicul care v-a examinat . Tratamentul recomandat se urmeaza intocmai, atat ca si dozaj , cat ca si durata de administrare. Se intampla uneori ca , dupa 2-3 zile de tratament, pentru ca se simt bine, oamenii sa abandoneze medicatia, considerand ca situatia este rezolvata. Este doar o alta cale de a dezvolta rezistenta la acestea. Exista o alta categorie care prefera sa pastreze restul de antibiotice pentru alta data sau, din prea multa bunavointa sa le doneze cuiva apropiat care pretinde ca are nevoie de ele. Sanatatea este importanta, luati antibiotice doar daca v-au fost precrise de catre medic!
2. Antibioticele sunt un mare triumf al medicinei, insa nu sunt un panaceu universal. Pot trata doar bolile cauzate de bacterii si nu au efect asupra virusurilor.Pana la 80% din afectiunile care ne supara pe timpul iernii afectandu-ne nasul, urechile, gatul, plamanii sunt de origine virala, asadar , antibioticele nu vor avea cum sa ne imbunatateasca starea, insa, administrarea nejustificata duce la rezistenta la antibiotice si cand vom avea cu adevarat nevoie de un antibiotic, acesta ar putea sa nu mai aiba efect. Daca aveti raceala sau gripa, este inutil si chiar daunator sa luati antibiotic!
3. De la primele simptome de raceala, gripa sau viroza, aveti mai multa grija la ceea ce mancati, la cat va odihniti si dati-i timp organismului voastru sa lupte si sa isi revina.Istoria a demonstrat ca o racela comuna trece intr-o saptamana si jumatate, tusea reziduala de dupa raceala trece cam in 3 saptamani, durerea de gat trece cam intr-o saptamana, congestia nazala trece intr-o saptamana si jumatate . Simptomele pot fi suparatoare si este recomandat sa cereti sfatul medicului si farmacistului in vederea administrarii unor medicamente care sa va ajute: analgezice , antiinflamatoare, antialergice, spray-uri nazale, etc.Odihna si consumul de lichide pot face minuni! Organismul uman are mecanismele sale de lupta, dati-i ragazul necesar pentru a se lupta cu raceala, gripa sau viroza !
Investeste in Sanatate! Investeste in Tine!
Comentarii recente