); ga('require', 'displayfeatures'); ga('send', 'pageview');

Cu siguranta ca debutul industriei farmaceutice in secolul al XIX-lea cu aparitia primelor fabrici de medicamente a reprezentat un progres pentru umanitate, pentru imbunatatirea starii de sanatate.Etapele inovatiei farmaceutice sunt marcate de urmatoarele medicamente considerate miraculoase : in 1935-apar sulfamidele, in 1944- aparitia antibioticelor, in 1945- apar tuberculostaticele. Companiile farmaceutice investesc sume colosale in cercetarea si dezvoltarea de noi sisteme medicamentoase. Medicamentele au salvat multe vieti si au ameliorat starea de sanatate a multor oameni. Insa, dorinta oamenilor de a fi sanatosi a dus si la fenomen nedorit : automedicatia .

Automedicatia se refera la consumul de medicamente pentru tratarea unor probleme comune de sanatate, dar fara recomandare medicala, fara o prescriptie medicala.Sanatatea este esentiala, o stim cu totii. Insa, atunci cand este pusa in pericol devine o prioritate, iar oamenii sunt tentati sa apeleze la tratament si nu la preventie si isi administreaza medicamente dupa cum au aflat de la vecini, rude, cunoscuti si de cele mai multe ori nu fac decat  sa isi agraveze starea. Este adevarat ca exista situatii extreme si  mai ales parintii se pot confrunta cu probleme legate de cei mici care necesita administrarea urgenta a unor medicamente. Acestea sunt febra mare, convulsiile si socul anafilactic. Febra, care de altfel indica lupta organismului cu infectiie, devine periculoasa cand depaseste valori mari.Recomandarea este sa existe o legatura stransa cu pediatru, o comunicare continua si astfel, antitermicul administrat si dozajul sa fi fost anterior comunicate de catre acesta. Convulsiile sunt situatii extreme cand celui mic nu trebuie sa i se administreze nimic pe cale orala, in schimb i se poate administra pe cale rectala un medicament, desigur la recomandarea medicamentului.Socul anafilactic este un alt incident care implica o interventie de urgenta si este esential ca parintii sa stie cum sa reactioneze imediat.Daca parintii stiu ca cel mic are o alergie trebuie sa fie mereu pregatiti cu un medicament antihistaminic si un kit autoinjector cu adrenalina pentru utilizare in caz de urgenta.

Traim intr-o lume bulversata de-a dreptul de multitudinea de informatii, de reclame si de iesirea la rampa a tot mai multor oameni care se declara partizani ai sanatatii. Internetul , indiferent de domeniu, este o sursa inepuizabila de informatii , dar  nu toate sunt informatii corecte stiintific si credibile. Foarte multi oameni frecventeaza forumurile sau site-urile de specialitate pentru a se informa despre anumite medicamente sau afectiuni, iar aceasta cale nu este cea mai buna. Suntem diferiti, ceea ce este bun o persoana nu este neaparat bun si  pentru o alta, chiar daca simptomele sunt asemanatoare.Accesand aceasta cale nu veti castiga nici timp, nici sanatate.Fiecare domeniu are profesionistii sai, iar profesionistii din domeniul sanatatii sunt medicii si farmacistii. Solicitati-le suportul, cereti-le informatii , mergeti la o consultatie medicala, nu-i ocoliti pe medici si pe farmacisti!Sanatatea voastra este mult prea importanta pentru a nu-i arata pretuirea pe care o merita ! De asemenea, luati in calcul puterea exemplului, fiti constienti de faptul ca, in proportie covarsitoare, copiii vostri vor copia acest comportament nociv.

Automedicatia are nenumarate riscuri , putand antrena complicatii severe.Necunoasterea compozitiei medicamentului, toxicitatea acestuia, erorile de dozare, necunoasterea efectelor secundare, posibilitatea unor reactii alergice sunt numai cateva dintre  acestea. Acest cerc vicios al automedicatiei cuprinde si dificultatile medicilor de a pune un diagnostic pentru ca administrarea unor medicamente fara recomandarea unui medic poate masca unele simptome , poate agrava unele dureri, poate antrena unele boli. Potrivit unui studiu recent, Romania este pe locul al doilea in Europa la consumul de antibiotice, dupa Grecia. Mare parte din acest consum se datoreaza automedicatiei, caci, din pacate, exista adanc inradacinat in conceptia romanilor faptul ca orice tratament de succes trebuie sa contina antibiotic. Administrarea de antibiotice in mod repetat si nejustificat duce la cresterea rezistentei bacteriilor la antibiotice , acestea devenind astfel mult mai periculoase, iar infectiile cauzate mult mai dificil de tratat. Toate acestea vor genera intarzieri ale restabilirii starii de sanatate, va vor costa mai mult timp si mai multi bani. Este recomandat sa mergeti la medic o data pe an, chiar daca nu va simtiti bolnavi si sa va faceti un set de analize.Preventia este nepretuita. Este bine sa aveti o relatie stransa cu medicul vostru, sa va cunoasca, sa va stie istoricul medical, sa-l puteti contacta oricand aveti o problema de sanatate. Medicul va este paznic al sanatatii, automedicatia este un pericol al sanatatii!

Investeste in Sanatate! Investeste in Tine!